Valar i sikte

Tre stora valar har under helgen siktats mellan Hållö och Kungshamn. Så länge havet är lugnt finns det chans att se dem.

De som stod på land och tittade ut mot Hållö kunde se tre valar simma i ytvattnet och slå mot vattenytan med stora stjärtfenor. Valarna hade inte ryggfenor så denna gång är det inte späckhuggare.

Val stjärtfena

Dykande val (illustration). Foto: Bschwehn.

Naturexperten på Bohusläns museum, Jan Uddén, tror att det är sillval:

– Det lutar åt det, säger han till Bohusläningen. Det finns ytterligare några valar i den storleksklassen, till exempel sejval men de är otroligt sällsynta. När det rör sig om sådana här gigantiska valar är det oftast sillvalen. Men det är inte så ofta den syns här i Sverige. Kanske vart femte år, säger han.

Sillvalen är näst största djuret i världen, blir upp till 24 meter lång på Norra halvklotet och kan väga upp till 100 ton. En mäktig syn inne i skärgården!

Sillval på makrilljakt

Sillvalarna vid Hållö jagar makrill. Fiskare har rapporterat stora stim på platsen och makrillen jagar i sin tur sill. Jan Uddén har tidigare uttryckt tankar om att vi befinner oss i en sillperiod. Den större mängden sill gör att sillen kommer närmare land, och det lockar in späckhuggare och valar in mot kusten. De senaste åren har späckhuggare siktats minst en gång per år i Bohuslän.

Bohusläningen rapporterar att ett ögonvittne sett de tre valarna från Glommeberget redan under Kristi Himmelfärdshelgen, så de kan ha varit i området ett tag. Enligt Uddén stannar valarna normalt bara någon dag, men om det fortsätter vara vindstilla är chansen större. Med lite tur finns de kvar även på Nationaldagen.

Källor: Artikel i Bohusläningen, artikel på Radio Väst

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *