Vinterpaddling

Vinterpaddling kan var fantastiskt vackert, och är en härlig naturupplevelse. Tips på vad du behöver för att paddla vintertid, och vad du ska tänka på.

Att paddla i tio minusgrader kan vara strålande vackert. Solen värmer lite från en blå himmel, snön på land ligger orörd och gnistrar som diamanter medan du paddlar förbi, medan den tunna ishinnan krasar runt fören. När ni paddlar runt udden flyger en havsörn upp från talldungen framför er, och en räv kilar undan inne i viken. På rasten smakar den varma soppan extra gott, och strandens iskant ger skjuts ut i vattnet när ni ska ut igen.

Vinterpaddling vid Lysekil

En väldigt vacker dag för vinterpaddling. Lysekil 30 jan 2010

Djuren kommer närmare in på kusten och blir mer orädda när båtsäsongen är över. Kajakerna har havet för sig själva, förutom en och annan yrkesbåt. Naturupplevelsen är annorlunda mot sommaren, och kanske lite mer intensiv. Sälarna tittar gärna upp fem meter från kajaken och simmar med i er takt.

Bra att ha medan du paddlar

 • Nötter eller torkad frukt som snacks i fikaluckan
 • Vinterhandskar för paddling
 • Kajakstövlar som håller fötterna torra och varma
 • Mössa – ett måste för hålla värmen. Ha gärna med två stycken med olika värme, så du kan växla om du blir varm/kall. Min favorit har öronlappar och håller också pannan varm.
 • Buff – bra att ha för att värma hakan och hålla vinden borta från glipan mellan mössa och jacka/torrdräkt
Vinterpaddling vid Lysekil

Snackspaus vid Näverkärr. Smala passagen västvart var däremot igenfrusen.

Bra att ha med på vinterturen

Torrdräkten håller dig varm medan du paddlar, det är ingen risk för att frysa. Ofta anpassas tempot för att man inte ska bli för varm i dräkten. När man tar paus blir det lite kyligare, så en varm pausjacka är bra att ha. Liksom torra handskar att byta till. En sittdyna och varmt att dricka är inte heller fel. Vill du ha dricksvatten så packa det i termos i kajaken, på däck fryser det. Alternativet är en flytväst med inbyggt vattensystem … men räkna med att det blir ispropp i slangen ibland.

Paddla på vintern

Henrik i pausläge

Efter vinterpaddlingen

Inuti torrdräkten bildas kondens. Ska ni köra en bit för att komma hem är det gott att få av sig torrdräkten och byta till torr underställströja. Det är också skönt att byta till varma vinterskor och nya sockar.

Säkerhet

Största skillnaden mellan sommar- och vinterpaddling är att man behöver tänka igenom ting, och låta säkerhet styra under turen. Man planerar för en eventuell incident, så att man undviker att de inträffar. Därför paddlar man också nära land hela vägen och undviker att paddla tvärs över öppet vatten.

Säkerhetsregler som gäller för vinterpaddling:

 • Tänk säkerhet medan du paddlar
 • Använd torrdräkt
 • Använd underställ i ull och ullstrumpor, det värmer bäst, även blöta
 • Ha komplett ombyte i kajaken i vattentät säck
 • Ha pump och flottör
 • Ha med något varmt att dricka
 • Ha med isdubbar
 • Paddla nära land så du fort kan komma ur vattnet
 • Paddla med andra!
 • Ha mobil i vattentätt fodral på din kropp, inte i kajaken
 • Klä dig helst för vattentemperaturen istället för din arbetstemperatur
 • Och flytvästen är så självklar att den nästan glömdes i listan
Vinterpaddling, att paddla på vintern vid Lysekil

På väg genom isbältet vid land, lotsbåten har precis passerat "genom" oss.

Nedkylning och torrdräkt

För paddling på vinter och vår – när vattnet fortfarande är kallt – rekommenderas torrdräkt. Den är ofta dyr, men se det som en livförsäkring. Största faran med att hamna i vattnet är den snabba nedkylningen. På bara några minuter blir du stel i kroppen, inte minst i händerna, och blir avtrubbad. Koordinationsförmågan minskar. Det blir fysiskt svårt att andas på grund av kylan. Det är vattnet som är boven – det kyler ner kroppen. Därför gäller det att undvika läckage och hålla kroppen torr.

Torrdräkten ger dig mer tid jämfört med andra kläder, för den är tät. Däremot värmer den inte så bra när du är i vattnet, så använd varma underkläder. Helst ska du alltså klä dig för vattentemperaturen när du paddlar, inte för din önskade arbetstemperatur.

Att paddla på vintern Lysekil

I kajakhuset Lysekil lilla julafton 2010, redo för paddling. Nöjd med nya torrdräkten - och vädret!

Tiden är viktig

Ju fortare du kommer upp ur vattnet desto säkrare. Du har ungefär sex minuter på dig. Därför är det smart att simma i land med kajaken istället för att försöka klättra upp i den från vattnet. Är ni flera personer så tar vännerna hand om kajaken medan du ser till att komma iland, med en kamrat som paddlar intill dig. Blir personen i vattnet medtagen, eller ni har lite längre till landningsplats, låt personen ligga över ett kajakdäck så att överkroppen är ur vattnet. Överkroppen är viktigast för att bevara värmen.

Paddla på vintern, vid Lysekil

Solen värmer ovanpå, vattnet är kallt nedanför. Inga kontningar idag.

Vattnet smärtar

Kallt vatten upplevs ofta smärtsamt mot hud och huvud. Kylan får den kapsejsade att ofrivilligt hyperventilera, det vill säga att ta ett djupt andetag med vatten. Kallt vatten. Var därför redo att snabbt assistera en kamrat som kapsejsat. Överväg att dra runt kajaken till rätt läge med kamraten sittande kvar i, istället för att invänta en exit.

Paddla i sällskap

Bästa säkerheten får du genom att paddla med andra. Så är det bara. Paddlar du själv någon gång så se till att alltid ha mobil i vattentätt fodral i flytvästen, liksom isdubbar. Och håll dig nära land. Klarar du inte att få med dig kajaken (och ombytet!) i land så låt kajaken driva, och ta dig iland och ring efter assistans.

Tar du säkerheten på allvar och har allt du behöver med dig i kajaken kan du sedan slappna av och njuta av en underbar vinterpaddling.

Läs också

Paddla i is

Paddla på vintern

Lunchstrand på Bohus-Malmön

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *