Dannemark-Ulön

Dannemark är en vacker och populär ö, i perfekta paddelvatten. Dannemark och Ulön sitter ihop med en sandrevel där sällsynta växter finns. Överallt utom på sandreveln är tältning tillåten.

Dannemark naturreservat karta

Dannemark-Ulön är ett naturreservat tillsammans med öarna i grannområdet, till exempel Lilla och Stora Flatskär. Hela området har väldigt vackra paddlingsvatten, med passager, söta rännor, laguner och släta hällar att dra upp kajaken på. Det gör Dannemark till en bra nattbas för en heldagspaddling. Både på syd- och norrsidan av ön finns stränder att gå iland vid och det finns flera gräsplatser att tälta på. Ja, för i detta naturreservat får man ovanligt nog tälta, olikt andra naturreservat på västkusten. På ön finns flera sopmajor.

Passa på att besöka Dannemark i maj, då vimlar det av gullvivor! Laxöringen hoppar i viken, strandskatorna ropar ovanför dig och i gräset vinkar styvmorsviol, mandelblom och gullvivor. Hela ön andas vårfrid … sommarinvasionen är långt borta och ön är ljuvlig.

Dannemark paddling torrdräkt

Hela ön har jättefina badvatten, både från hällar och stränder. Missa inte att ta en promenad över till västsidans släta hällar. Här hittar man både skoparad och lämningar från stenhuggartiden som inspirerat senare besökare till olika sten-påhitt. I nordväst, på öns högsta punkt, finns ett bronsåldersröse. Promenerar du bland stenbrottets bumlingar så håll utkik på marken, här finns gott om huggorm. Vid sandreveln, som innehåller mycket kalk, finns också ovanliga växter. Du kan se blodnäva, getrams, vildlin och backsmultron.

Dannemark Bohuslän

Populärt öliv sommartid

Båtfolket gillar också Dannemark. Många ankrar i bukten på norrsidan och tar dingen in till land. Ännu fler förtöjer längs klipporna i den skyddade lagunen mellan Dannemark och öarna söderut (Flakskären). Lagunen är speciell, för den västra sidan har en skalbank som till och med kajaker kan köra fast på. Glid förbi i mittfåran och hör dialogerna ombord, njut av utsikten och det klara vattnet. De släta flaken gör att du alltid hittar landstigningsplats även om det är många båtar. Sopmaja finns också, och det går att krångla sig iland där. Är vattnet tillräckligt högt kan du och kajaken komma ur lagunen i sydväst och paddla en lång ränna. Paddlar du här i maj, innan båtinvasionen, är detta ett riktigt paradis. Närmar du dig rännan västerifrån kan det hända att 7-8 hägrar lättar när du närmar dig.

Ulön

Ulön har varit bebodd och här kan man se lämningar från boningshus, trädgård och uthus. Här finns också kajer byggda för stenlastning, numera bra tilläggsplatser för skutor.
Dannemark naturreservat skylt

 

Du får:

  • tälta, men inte på sandreveln
  • Elda på marken, men bara på angiven plats. 

 

Läsa mera:

 

Nära iläggningsplatser:

Bovallstrand, Ulebergshamn och Heestrand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *