Hållö

Hållö är en härlig och omtyckt ö längst sydväst i Smögens skärgård. 

Har du inte varit iland på Hållö är det verkligen värt ett stopp längs din paddlingsrutt. Ön känns igen på långt håll tack vare den rödvita fyren, som är Bohusläns äldsta.

Hållö naturhamn

Vacker ö

Hållö är naturreservat så du kan inte tälta, men här finns mycket att upptäcka. Inte minst granitformationerna som isen har skapat och som ön har blivit känd för. Störst är Slätte hälla, ett namn som syftar på att det röda granitblocket breder ut sig som en slätt.

Vacker paddling

Västsidan! Härlig kantpaddlin och i sydväst skär och grynnor att leka runt bland. Här rullar vågorna in från öppna havet så håll lite koll på vädret. Sydsidan är också fin att kantpaddla och vanligaste vindriktningen ger medvåg här. Passa också på att paddla kanalen längs öns östsida, som startar vid södra landstigningsplatsen. En vacker, ganska smal ränna som går under promenadbroarna mellan granitklipporna och sen mynnar ut i naturhamnen. Webbkameror uppe i Hållö fyr, flera väderstreck.

Landstigning

I Marmorbassängen, vid skrevan där Gripen-planet störtade 1943 går det att krångla sig iland från kajaken. Bästa landstigningsplaterna är annars i sydost om det inte blåser för mycket (se foto), och på de släta hällarna på öns nordsida. Artikel om Gripenplanet i Bohusläningen.

Utpost Hållö

Utpost Hållö är vandrarhemmet mitt på ön. Huset är byggt 1922 och var tidigare fyrplatsens radiopejlhus men har gjorts om till servering och vandrarhemmets hjärta. Här kan man äta lunchbaguette och ta en glass,  tack vare ideella krafter. Sommartid är det rena folkvandringen upp från naturhamnen, via den handikappvänliga spången. Sommarserveringen håller öppet från midsommar till cirka 15 augusti. Huset kan också bokas för fester, lokalen rymmer 45 sittande gäster.

Intill ligger ”ministugorna” där gästerna bor. Man hyr alltså en ministuga istället för en säng, så det kostar lite mer att hyra. Miljön är underbar och övernattningar är populära under hela öppetsäsongen (april-november). Boka i god tid. Totalt finns 38 sängar fördelade på 3-5-bäddsrum.

Hållö fyr

Fyren renoverades 2010 och är ett vackert landmärke. Klara dagar kan man se den ända från Lysekil och utsikten från fyrplatsen är milsvid, med perfekt översikt av närliggande Smögen. Sommartid kan man gå upp i fyren för en liten peng och även gifta sig här. Fyren sköts av den ideella föreningen Hållö fyr. Öppettider och fakta om Hållö fyr. Tredje helgen i augusti varje år firas Internationella fyrdagen med öppen fyr.

Dags att gifta sig?

Strax intill fyren ligger den gamla radiobyggnaden, nu ombyggd till samlingslokal och kapell.  Byggnaden köptes loss från Sjöfartsverket av Hållö kapellförening som samägs av Smögens församling, Smögens missionsförening och Utpost Hållö. Kapellet används för vigslar, dop och gudstjänster.

Kultur- och Naturrum

Sedan våren 2013 finns ett nybyggt hus intill fyren, som är öns gemensamma Kultur- och Naturrum. Här visas Hållös fauna, flora, geologi och fyrhistoria. Temautställningar förekommer också. Huset används av alla öns föreningar och förvaltas av Föreningen Hållö Fyr.

Taube fyrmästare

Fyrvaktarbostäderna finns kvar och ligger på öns norra del. Här var bland annat Evert Taubes morbror Edvin Jacobsson fyrmästare, och Evert var regelbunden gäst på ön. Evert Taubes sång Briggen Bluebird av Hull utspelar sig vid Hållö och på ön finns en skulptur av fartyget till minne av sången. Evert hade egna minnen av förlorade mannar vid Hållö. Hans bror Gerhard Fredrik omkom i en båtolycka under fiske i farvattnen utanför Hållö den 7 december 1906 tillsammans med fyrvaktaren och fyrbiträdet. Det blåste hastigt upp till storm och deras båt bröts ner. Varken kroppar eller båt hittades efter olyckan.

Bad

När du ändå är på Hållö så passa på att besöka Marmorbassängen på västra sidan ön – kustens bästa badvatten! Vattnet skimrar i jadegrönt mot sandbotten, graniten är smekande mjuk och har perfekta badhyllor längs vattnet.

Fler badhällar finns på norrsidan ön. Annars är det bara att kasta sig i lite varstans.

Tälta

Närmsta tältmöjlighet finns på Mellanskär (N), Långö (N) och Rammen (O).

Fågellokal

Hållö är en populär rastplats för havsfåglar och när höstvindarna tagit fart kan fågelintresserade uppleva en del långväga gäster här. I sydväst står Holken, en byggnad som förankrats med vajrar och som rymmer åtta fågelskådare med tubkikare. Holken har luckor som kan öppnas för att ge fågelskådarna utsikt inifrån vindlä:t. Fåglar som kan ses: Stormfågel, havssulor, tretåig mås, tärnmås och dvärgmås, toppskarv och storskarv, kustlabb och den mer ovanliga storlabben. Dessutom roskarlar, islom och liror, samt gott om sillgrissla och alkor. Hemmafåglarna finns också; ejdrar, strandskator, havstrut och gråtrut.

Guidade visningar

Västkuststiftelsen brukar anordna guidad vandring på ön (gratis) 1-2 gånger om året, då de berättar både om fågelliv, geologi och öns historia. Guidade visningar av fyren förekommer också, i regi av ideella föreningen Hållö fyr.

Båtförbindelser

  • Sommartid går Hållöfärjan mellan Smögenbryggan och Hållö flera gånger per dag, med fast turlista. Vår och höst transporterar den Utpost Hållös gäster. Hållöfärjan är en privatägd personfärja, som lägger till på ostsidan, norr om fyren.
  • Hållöexpressen trafikerar Kungshamn-Hållö sommartid.

Ingen av båtarna lämpar sig för kajaktransport. Möjligen kan Hållöfärjan fungera i lågsäsong.

Dessa föreningar verkar på ön

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *