Långö nära Smögen

Långö nära Smögen ligger bra placerad för paddlare, med både strand och äng. Ön är perfekt för rast, och för övernattning vid blåsväder.

Långö nära Smögen paddling

Långö är en kuperad och lång ö som ligger väldigt bra till geografiskt; strax intill den inre farleden från Bohus Malmön till Smögen och perfekt rastställe mellan de öppna passagerna Brofjorden och ”Hållörännan”, det oläade sundet från Hållö in till Smögenbron.

Långö är bergig men bjuder ändå på några omväxlande godbitar. Ön har också en en ovanlig form. Egentligen är det två öar som sitter ihop med en landtunga mitt på, och det är där ängen finns.

Angörs från norr

Landstigning längst in i den norra viken, bortanför segelbåtarna som förtöjt längs bergssidorna i lä från västvindar. Stranden är ganska smal och lite stenig, så ni får hjälpa varandra att bära upp kajakerna på gräset.

Äng med plats

Ängen löper i sydvästlig riktning mellan två berg. Från sydväst går en lång vik in och möter den norra viken, med ängen emellan. Ängen är därför inte helt vindläad från sydväst/väst men har fint lä från syd och norr. Den har tuvigt gräs och är bitvis sank om det regnat några dagar, men rymmer flera tält ändå. Här växer stora Strandkvanne och en del andra blommor. Sittandes på ängen är man långt borta från civilisationen, men efter en promenad upp på bergen har man magnifik utsikt in mot Kungshamn och Fisketången åt ena hållet (N), och Hållö och Smögen åt det andra (V).

Fina näckrosor

Tar man turen upp på det södra berget och går en bit söderut kommer man till en damm. Mitt uppe bland klipporna förflyttas man plötsligt till ett sanklandskap komplett med kärrväxter, insekter och näckrosor!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *