Hummerpremiär om en vecka

Hummerpremiären 2012 sker om en vecka, måndag 24:e september, och kusten gör sig klar för skaldjurssäsongen.

Hummertinor ligger i blöt överallt från bryggorna så de är klara att läggas ut kl. 07 på måndag. Välen och kulor är nymärkta. Agn förbereds och pratas igenom av feskegubbarna, och ’tenernas’ garn ses över. Sumparna står redo på land. Reglerna för hummerfiske är strikta och de som fuskfiskade före premiären förra året fick rejäla böter. Premiärhummern såldes för 31 000 kr/kilot förra året så visst kan några lockas att tjuvstarta.

Hummortinor ligger i blöt

Skaldjurssäsong

Hösten är en underbar tid att besöka kusten. Vattnet är fortfarande varmt och bjuder på mareld. Restauranger och hotell erbjuder skaldjur på menyn och Skaldjurspaket (övernattning och middag). Du kan äta havskräfta, ostron, räkor, hummer, ostron och musslor. Hösten är bästa säsongen för skaldjur och för fjärde året i rad uppmärksammas det under devisen Skaldjursresan, som pågår från hummerpremiären till 4 oktober.

Hösten vid havet

Många vänder kusten och havet ryggen när hösten kommer och tror att det bara är rusk. Men hösten har sin egen tjusning och är en väldigt vacker period som vi bofasta gärna vill att fler ska upptäcka. Fram till cirka slutet på oktober erbjuder hösten mestadels fina dagar.  Hög, klar luft med sikt långt ut till havs, saltdoft och sol som värmer. I lä av klipporna kan man sitta i bara skjortan och fika. Trängseln på havet är slut och det är fortfarande liv i hamnarna. Många dagar bjuder på lugnt vatten, fast en och annan pampig storm att njuta av på klipp-promenaden blir det nog. Rönnbären lyser röda ovanför graniten och snåren bjuder på björnbär (september) och slånbär (oktober). Fåglarna är kvar och blir det några blåsiga dagar så kan rariteter hälsa på västerifrån. Havets värme gör att temperaturerna håller sig högre än de gör inne i landet. För närvarande ligger de runt 15 grader på dagarna, och solen värmer.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *