Gåsöarkipelagen

Paddling Gåsö västvart

Plopp, plopp, plopp. Plötsligt är det fem sälar runt Urbans kajak. Vår strategi att ligga still och vänta in dem gick hem. 

När vi närmar oss Bredholmen upptäcker vi sälarna på klippan inne vid land. Vi stannar upp, men den första sälen har redan plumsat i. De andra följer efter. Vi ligger kvar stilla ute på vattnet, och vår strategi går hem – sälarna kommer ut och leker. Huvudena ploppar upp än här, än där och allt närmare. Vid ett tillfälle räknar jag 5 huvuden i en halvcirkel bakom Urbans kajak. Plopp, plopp, plopp poppar de upp. Plötsligt skvätter det till. En säl tittade upp jäms med hans kajak och plaskar snabbt bort igen. Urbans skratt bär ut över vattnet.

Gåsö paddling

Gåsö runt och västvart

Vi är ute på heldagspaddling och startade från Pinnevik i Lysekil före tio. Medvindsprognosen hade under natten vridit till delvis motvind, men ändå perfekt paddlingsväder: 2-3 m/s från väst vridande mot nord, solglimt på förmiddagen och halvsoligt på eftermiddagen. Planen är att paddla runt Gåsö, och framför allt att passa på att paddla ut väst om Gåsö. Där är exponerat och inte paddlingsbart alla dagar, och idag är det fint. Holmarna har gott om säl och är sälskyddade från maj månad.

Ovanligt strömt

Vi går ut genom Stångholmesund och tar svängen igenom favoriten Stångehuvud eftersom Urban paddlar i Lysekil för första gången. Sen svänger vi sydvästvart och siktar mot Långö. I passagen över till Flatholmen är det rejält inåt-strömt så vi får lite längre sträcka att paddla. Sen närmar vi oss Bredholmen och är överens om att transporten är över, nu börjar upptäcktsfärden. Då dyker sälarna upp!

Gåsö paddling

Ut till Vrakskären

Vi njuter av sälarna en stund och smyger sedan vidare längs Bredholmens kant och paddlar västerut ut till Vrakskären. Här finns flera skär och småholmar att leka runt bland – och sälar på klipporna. Vindriktningen kanske hjälper oss att se många sälar idag? Sälarna ligger kvar tills vi är ganska nära, och plumsar sen i. De spanar också in oss. Vi försöker med att paddla baklänges ut genom sista sundet, men de sticker tillbaka till klippan istället för att följa efter. Vi passerar slätslipade klippor och kommer ut på öppet hav. Liten dyning här ute. Och grunt faktiskt, Vrakskären kan nog vara stökiga när det blåser.

Gåsöpaddling

Efter en lång sväng ute bland kobbar & säl-skär väster om Gåsö blev det lång fikapaus i solen i Kalvhagefjorden sydsidan Gåsö. Vilken härlig dag det blev!

Södra Usholmen

Med halv medvind paddlar vi söderut på utsidan Skarvesäter och Dammholmen. Sälar igen vid De gula skären. En segelbåt rör sig norrut innanför oss. Vi börjar bli fikasugna men har inte sett några ställen att gå iland på en stund. Vi svänger österut och hittar en passage på Södra Usholmen. Superfint! Lång ränna in mellan klipporna, grunt och sandbotten och en läad minivik längst in. Visserligen med stenbumlingar men en perfekt badvik när kajaken kan ligga på svaj … Fantasin tar fart – man kan riktigt se framför sig hur smugglare smitit in i denna ränna när de varit jagade, för att undgå länsmän. Hit ska det paddlas i sommar för en bad-dag.

Grundsund paddling

Urban paddlar inne i Grundsunds hamn

Gåsö-fika

Vi väljer att paddla vidare, rundar udden och tar förstärkt fikapaus inne i Kalvhagefjorden vid Gåsö. Inne i fjorden finns flera stränder att gå iland vid och hela fjordviken är långgrund. Mycket fåglar och några sträck som drar iväg med pipande vingpennor. Solen börjar bryta igenom och livet är härligt.

Paddling Grundsund

På väg in mot Grundsunds kanal. Bara att ta sikte på kyrkan 🙂

Grundsund – genuint

Några av Lunneviks hus syns från rastplatsen och vi funderar lite löst på att ta en promenad till samhället. Paddling med solen i ansiktet vinner, promenad får bli en annan gång. Vi paddlar ut mot sydost och tvärar över fjorden till Grundsund för lite sightseeing i kanalen. Solen värmer gott och havet är båtfritt. Förbi hamnpiren passerar vi Pelles rökeri, krogen som var Lilla Hunden i tv-serien Saltön och glider vidare förbi Hannas i hamnen, där Didrikssons kläder har outlet på sommarhalvåret. Rekommenderas.

Paddling Grundsund

Grundsunds kanal

Sen är det bara att njuta av skärgårdshusen och sjöbodarna längs kanalen. Hummertinor på bryggorna och fartygsskyltar på husen. Visste ni att om man byggde en sjöbod av vrakgods från ett förlist fartyg var det sed att man satte fartygsskylten på huset som ett tack? Här i Grundsund är det samhällets tidigare skutor som pryder skyltarna.

Vid bron är kanalen som smalast. Vi paddlar igenom till hamnviken och cirklar in under grunda bryggor medan vi vänder och tar samma läiga väg tillbaka genom Grundsund.

Paddling Grundsund

Smalaste punkten i Grundsundskanalen. Mötesfritt idag.

paddling grundsund

Smiter man under bryggan med 1 dm under kölen hamnar man här sen 🙂

Rockhopping

Sen bär det hemåt, vi rockhoppar norrut i olika vikar längs Gåsös östkant och tar en sväng under Lunneviks bryggor också. Vid Pittle huvud svänger vi västerut och snirklar oss bland småholmarna på Gåsös norrsida. På köpet slipper vi motströmmen från Gullmarens mynning.

Paddling Grundsund

Grundsund - norra delen

Gåsöarkipelagen i januari

Gåsö med kul molnformationer

I bastun

Solen sjunger på sista versen bakom oss och dagens sista sälhuvud tittar upp. Vilken dag vi har haft! Cirka 1,7 mil paddlade och vi vill inte att dagen ska ta slut. Nåja. Vi lägger till, packar ur kajakerna och äter sen soppa i paddlingsklubbens bastu. Inte dumt. När vi lämnar klubben möts vi av rosa himmel över svarta klippor. En perfekt söndag.

Stångholmesund i solnedgång

Solnedgång över Stångholmesund i Lysekil

Sett på turen

Storskarv, tordmule, mås, många sälar och totalt tre båtar på hela dagen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *