Kajak: Skötsel och underhåll

Skötselråd för kajak, hur du gör underhåll på kajaken och några tips för att hålla den i nyskick länge.

Här kan vi börja med att hålla isär skötsel (efter varje tur) och underhåll (någon/några gånger per säsong).

Efter varje tur

  • Skölj kajaken med sötvatten. Särskilt viktigt om du paddlat i saltvatten. Skölj skrovet, gnugga bort smuts med handen och skölj särskilt metalldelar som beslag, roder och vajrar så att de inte rostar. Detsamma med skäddareglage och skäddabox.
  • Skölj ur sittbrunnen utifrån behov. Torka rent vid behov.
  • Kontrollera att det är torrt inuti luckorna, annars torka.
  • Förvarar du kajaken inomhus så ha luckorna på glänt för att undgå fuktbildning och mögel.

Efter en paddlingssemester/längre tur

Skölj och torka ur kajaken ordentligt, för att undgå lukt och onödigt åldrande. Fukttorka även inuti luckorna för att få bort smulor och smuts.

Underhåll kajak

Du som har båt kommer att känna igen några av momenten.

Kajak fördäck

Vaxat kajakdäck

Gör rent, vaxa och polisha glasfiberkajaken inför och efter paddlingssäsongen. Det är inget måste men gör att kajaken behåller sin finish bättre, och stöter bort smuts bättre. Dessutom skyddar behandlingen mot solens uv-strålar som bleker kajaken och åldrar glasfibern. Biltema har prisvärt polish och vax av eget märke, de fungerar utmärkt.

Gör så här:

  1. Gör ren kajaken. Använd tvål för att lösa upp fläckar vid behov, eller ett milt rengöringsmedel som är lämpligt för glasfiber/gelcoat. Låt torka.
  2. Använd polish och mjuk trasa i cirkelrörelser för att bearbeta kajakens yta. Lägg på polish på cirka en fjärdedel av däcket i taget, låt torka och efter fem minuter använd ren trasa i cirkelrörelser för att polera ytan. Byt tygytan ofta så den är ren från polish och faktiskt polerar. Gör sedan samma med undersidan skrovet. Undvik att göra detta i strålande sol eller regn. Molnigt väder är bäst. Lägger du på polish på för stor yta i taget hinner polishen torka för mycket.
  3. När kajaken är färdigpolerad glänser den och är som mest sårbar för att dra åt sig smuts. Fram med ren trasa och vax, polera in vaxet med cirkelrörelser över hela kajaken. Arbeta upp glans. Nu är kajaken vatten- och smutsavstötande, och bättre skyddad mot blekande uv-strålar. Vaxar du i strålande sol kan resultatet bli flammigt.

Linor

Kolla av kajakens linor och beslag en gång om året, särskilt bärlinorna i för och akter. Dels töjer sig linor, dels slits de. Ska du byta ut linor så tänk på att välja linor med inbyggd reflex. Se också över luckornas säkringslinor. Blir du tvungen att skruva isär beslag för att byta ut linor, se till att beslaget sluter tätt igen för att undgå läckage.

Vajrar och skruvar

Se över rodrets linor/vajrar,  skäddavajer och skruvar i säte, roder, pedaler, skäddabox och däcksbeslag vid paddlingssäsongens början och slut. Börjar en metallvajer flisa sig bör den bytas med en gång, så den inte går av vid olämpligt tillfälle.

Tips: Skydda kajakdäcket

När paddeln ibland slår i kajakdäcket vid isättning blir det lätt märken i lacken. Ett tips för att undvika detta är att köpa självhäftande bokplast och klistra på där paddeln slår i. Torka rent med T-röd innan du klistrar på plasten. När du säljer kajaken är plasten lätt att ta bort, ifall köparen vill ha det så.

Läs också:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *