Kajaklinor – tips och underhåll

Har du köpt din kajak levererades den antagligen med däckslinor. Här får du underhållstips och hur du gör dem fiffigare.

Underhåll däckslinor

Kolla av kajakens linor och beslag en gång om året, särskilt bärlinorna i för och akter. Dels töjer sig linor, dels slits de. Ett bärtips: bär kajaken med handen under för och akter, istället för i bärlinan – särskilt om kajaken är lastad – så slipper bärlinan gå av och kajaken slå i marken. Se också över luckornas säkringslinor.

Ska du byta ut däckslinor så tänk på att välja linor med inbyggd reflex. Blir du tvungen att skruva isär beslag för att byta ut linor, se till att beslaget sluter tätt igen för att undgå läckage.

Några tips angående linor

Fästögla bärlinehandtag: Trött på att bärhandtagen dunkar mot skrovet i vågorna? Montera en bit gummicord som du kan spänna fast handtaget i för paddling och biltransport.

Kajak cord för

Gummicord som låser bärhandtaget

Boll för reservpaddel: Den tvärgående linan längst fram på kajaken är väldigt bra att putta in paddelbladet under om du behöver händerna fria. För att få in paddeln där, montera en liten plastboll i mitten på linan. Det finns delbara bollar att köpa så du slipper kapa linan.

Kajak däckslina med boll

Plastkula monterad på däckslina

Användbara däckslinor

Däckslinorna på fördäck kan användas till mycket. Du kan clipsa fast kartfodral och gps i dem, eller ett segel. Du kan trä vattenflaskan, sjökort och en keps under linorna. Vill du ha många saker på fördäck kan det vara smart att knipsa fast ett nät i däckslinorna. Se bara till att inget kan fastna i dig vid en roll eller exit.

Kajak däckslinor

Nät på fördäck

Köpa däckslina och cord

Lämpliga däckslinor och gummicord för kajakdäcket hittar du i välsorterade kajakbutiker, till exempel Kajakcenter Grebbestad. Cord finns också att köpa metervis i båtaffärer, bland annat på nätet. Testa Watski och Seaandsea, båda i Sverige.

Läs också:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *