Ruttplanering kan förebygga sjöolyckor

Fartygsolyckor till sjöss inträffar tack och lov sällan. När de inträffar får de stora konsekvenser, som olyckan med kryssningsfartyget Costa Concordia utanför den italienska kusten.

Dagens övervakningssystem för sjöfarten medger bara avläsning av ett fartygs kurs och fart i realtid, inte dess planerade färdplan. Ett naturligt nästa utvecklingssteg är därför att fartygens planerade färdplan blir tillgänglig för övervakningscentraler och andra fartyg. Detta kan jämföras med den flygtrafikledning som sedan länge finns för flyget.

MonaLisa fartygsledningssystem logoSjöfartsverket tar initiativ för EU

Sjöfartsverket leder MonaLisa, ett EU-finansierat projekt för att få detta på plats.

– Det är nu dags att sjöfarten tar lärdom av det trafikledningssystem som finns inom flyget säger Ulf Svedberg, innovationskoordinator på Sjöfartsverket. Detta kommer inte bara att öka sjösäkerheten, utan också göra sjöfarten mer konkurrenskraftig.

Rutt och arbetstider

Med MonaLisa kan andra fartyg och fartygscentraler i land se fartygets planerade rutt, och systemet kan varna när fartyget avviker från kurs. Förutom att räkna ut optimal rutt kan MonaLisa hålla ordning på hur länge rorsman jobbat och ge fartrekommendationer, baserat på fartygsstorlek, djupgående och önskad ankomsttid.

– Det går inte att säga att fartygsolyckor inte skulle ha inträffat med MonaLisa-systemet, men möjligheten att i förväg upptäcka riskfyllda rutter ökar kraftigt, konstaterar Ulf Svedberg.

Miljövänligt och bränslesnålt

Systemet kan bidra till högre sjösäkerhet, optimera bränsleförbrukning och därmed minskade utsläpp samt till effektivare sjöfart. MonaLisa-projektet, som har en totalbudget på cirka 200 miljoner kronor pågår till och med år 2013.

Följ projektet här 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *