Kajakluckor tips och underhåll

Kajakens lucklock mår bra av underhåll. Tips: så här monterar du säkringslinor på dina luckor.

Luckornas lock kan ha flera olika fästningsmetoder på däck. De kan vara helt integrerade i däcksnivå, viket ställer stora krav på täthet. Sådana luckor finns ofta på hemmabyggda träkajaker, och Vkv:s kajaker i glasfiber. På glasfiberkajaker är det annars två metoder som är vanligast: luckor som sitter ovanför däckskonturen, och luckor nedsänkta i däcket så att de harmonierar med däckskonturen. Båda metoderna fungerar bra och har olika följdeffekter.

Ett lucklock uppe på däck utsätts för mer kraft från vågorna, och ibland kan några droppar pressas in under kanten. Se till att luckan är ordentligt stängd innan du ger dig ut.

Nedsänkta luckor

Väljer du en kajak med nedsänkta lucklock se till att rännan runt luckan är tillräckligt bred så att fingrarna får plats att öppna luckan. Kontrollera också att rännan har avrinning för vattnet som samlas. Och att luckan har en utstickande plastflik att dra i. Bra för stela fingrar. Sen får du komma ihåg att placera locket så den utstickande fliken är vid avrinningen så att fingrarna kan få grepp om den.

Kajaklucka

Nedsänkt lucka

Lucktyper i plast

Det finns flera typer av lucklock i plast. Vanligaste leverantören är Kajaksport.

 • Oval, mjuk, böjbar lucka i plast från Kajaksport. Vanligast
 • Oval, hårdare plastlucka som ej böjs på plats utan trycks fast över hela ytan på en gång. Också från Kajaksport. Bland annat på Skim-kajaker. Lättare att själv trycka fast ute på vattnet än den mjuka.
 • Fyrkantig lucka i hårdplast, som spänns fast ovanpå luckan med spännband. Vissa kajakmärken levereras med denna typ av luckor.

Packluckor när kajaken förvaras

Håll luckorna på glänt när kajaken ligger i kajakhuset/hemma i trädgården. Då kan fukten komma ut och du undgår mögel inuti packutrymmena. På samma sätt är det bra att vädra utrymmena när du väl gått iland för dagen på en ö. Framemot kvällen är det däremot bra att stänga luckorna för natten, så du slipper få in kvällskondensen.

”Var god skölj”

Precis som resten av kajaken mår luckorna bra av att sköljas av från saltvattnet när du kommit i land efter din paddlingstur. Själva packutrymmena behöver oftast inte sköljas, men torka gärna ur dem ibland så de är rena och undgår lukt. Synligt skräp bör torkas ur direkt efter turen. Dammsugning går också bra.

Underhåll luckor

De mjuka plastluckorna blir efter ett tag grå, då de åldras av solen. Eller så är de grå när du får din nya kajak. Då är de torra och mår bra av att silikonsprayas så de håller sig mjuka och inte spricker.Silikonspray för kajaklucka

 • Spraya utsidan, låt dra i några minuter och torka sedan bort överflödet med en trasa.
 • Eller spraya trasan och smörj luckan med trasan. Obs att bara utsidan luckan ska smörjas.
 • Undvik att få spray på kajakens lucksarg, då sluter inte luckan tätt längre. Andvänd spray sparsamt på luckans insida.
 • Undvik i möjligaste mån att få spray på kajakdäcket.

De styvare luckorna från Kajaksport bör sprayas vid leverans. En liten sprut mitt på luckans insida, som sedan smörjs ut längs dess kant. Då blir luckan smidig nog att tryckas fast med en hand mitt på luckan, med jämnt tryck.

En sprayad lucka blir mjukare och lättare att stänga. Inte minst vintertid då kylan krymper luckan och gör den styvare.

Kajaklucka

kajaklucka som blivit grå

Säkerhetslina luckor

Kajaklucka lina

Cordlina säkrad på luckans insida

Om din kajak inte har fabriksmonterade säkringslinor på luckorna är det en bra sak att göra själv. Alla luckor flyter inte och luckorna öppnas ofta på bryggor och ibland ute på havet. En avtagen lucka kan också blåsa iväg. Visst går det att beställa reservlucka, men vet du luckans exakta storleksbenämning?

 • Använd tunn lina, gärna tunn gummicord, och säkra linan inuti lucköppningen (se bild nedan) eller i lämpligt beslag på däck.
 • Se till att linorna inte är i vägen för eventuell roll eller ombordklättring.
 • Säkrar du linan under däck så sätt skruven ganska långt in under däck.
 • Säkrar du den i skottet så täta skruvhålet med plastic padding.
 • Gör linan lång nog för att luckan ska kunna läggas upp och ner en bit bort på däck.
 • Kajaksports luckor har färdigt fästhål på luckans insida.
Kajaklucka säkringslina

Luckans lina säkrad under däck, i plastbeslag

Förlorad lucka under paddlingstur

Blir ni av med en lucka under paddling finns det lösningar. Ha gärna plastpåsar eller en svart sopsäck liggande i kajaken, de har flera användningsområden. Och silvertejp är alltid smart att ha ombord. Tejpa säcken eller plastpåsen över lucköppningen så är kajaken tät igen. En sopsäck kan också fungera som nödkapell, se bara till att det går att ramla ur kajaken vid kappsejsning.

Kajakens packluckor och skott har som främsta uppgift att bidra till kajakens flytförmåga om sittbrunnen vattenfylls.

Läs också:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *