Skäddatips

Skäddan fastnar eller kärvar. Här är tips på hur du löser situationen.

Skäddan kan fastna inne i kajaken på grund av påkörning. Eller kärva fast för att du fått in sand eller småsten i skäddarännan. För att lätt få ut skäddan igen, förarbeta genom att borra ett litet hål längst ner i skäddan och fäst ett ca 10 cm långt snöre i skäddan. Då kan du, eller en vän ute på vattnet, få tag i snöret och lirka ut skäddan igen. Ta en titt på din skädda, vissa kajakmärken har förborrade hål.

Skädda på kajak

Hålet görs där skäddan har sin yttersta utmatningspunkt.

Skädda som fastnat

Om skäddan kärvar, så flytta inte skäddareglaget med våld. Då kan vajern böjas så att skäddan blir obrukbar och vajern behöver bytas ut (ett mekkjobb). Lirka en aning med reglaget, fram och tillbaka några gånger. Släpper motståndet? Vill reglaget inte flytta på sig så fokusera på skäddan istället. Dra i snöret så ni får ut skäddan. När ni fått ut den en bit så vicka skäddan i sidled några gånger så att den kärvande småstenen kan ramla ur. Dra ut resten av skäddan och upprepa. Skölj med slang upp i skäddaboxen om ni är på land. Annars paddla en stund med helt utfälld skädda så vattnet kan porla runt och skölja rent eventuella rester. Testa sedan att fälla in-ut skäddan några gånger via reglaget. Funkar det eller kärvar det fast på nytt? Nu vet du läget och kan anpassa paddlingen. Skölj med slang när ni är iland så att allt är försvunnet.

Har du inget snöre monterat än? Olika typer av skäddakonstruktioner kan behöva lite olika behandling, prova dig fram till vad som fungerar på din. Här är några förslag. Är du vid vattenkanten så jobba med skäddaboxen under vattnet.

  • Har skäddan fastnat i delvis utfällt läge så ta tag i den med handen och vicka den lite i sidled. Ramlar något ut? Testa reglaget igen – någon skillnad? Hjälper inte detta så lirka försiktigt med en morakniv i rännan under vattnet för att få loss det som fastnat. Prova också att skölja med ”högtrycks”vatten upp i rännan.
  • Har skäddan fastnat i helt infällt läge? Kolla om du ser något som kärvat fast som du kan peta ut. Om inte är enda alternativet att manuellt dra ut skäddan. Når du den med handen? Om inte behöver du en smal tång, typ näbbtång, för att dra ut den.
  • Sista alternativet är att paddla vidare en stund och ge vågorna chansen att rensa bort den sand och småsten som samlats i rännan. Det fungerar bara ibland, och tänk på att du kan behöva skäddan under paddlingen. 

Hjälper inte något av detta kan smuts ha trängt in förbi skäddaboxen och in i vajerröret. Då bör hela vajern plockas ut och röret vattensköljas under högt tryck så allt kommer ut. Passa sedan på att silikonspruta vajerrröret som en rundsmörjning och rostskydd. Beroende på konstruktion kan det vara mekkigt att få vajern på plats igen. Ta hjälp av ett kajakföretag om du känner dig osäker.

Läs också:

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *